Volontärarbete utomlands

Att åka som volontär är givande och det handlar om att ge en hjälpande hand till andra som behöver och vanligtvis åker man som volontärarbetare för att arbeta inom djur, miljövård, marint liv eller med barn.

Volontärarbete utomlands

Förutom att det kan vara givande att arbeta som volontär så kan det såklart också vara riktigt tufft och det ger dig en helt annan inblick i en annan kultur än att resa som turist. För någon kan det vara att hitta sig själv genom att åka och för andra kan det vara att osjälviskt ge av sig själv för att hjälpa någon i större nöd. Men en volontärresa förändrar dig, det förändrar dig och det förändrar livet för de människor du möter och de du lyckas hjälpa. Men oavsett varför man har ett intresse för att åka så uppkommer gärna många olika frågor såsom vart börjar man? Hur hittar man en seriös förening, barnhem, djursjukhus etcetera för att arbeta i? Vad förväntas av mig som volontärarbetare? Nedan försöker vi bena ut begreppen och eventuellt vågar du ta steget ut och åka efter att ha läst hela vägen ner.

Hur funkar det?

Det första man behöver göra är att fundera på vad man skulle vilja göra, en del volontärarbetar inom sitt yrke medan andra provar på något helt nytt där man kanske inte behöver någon specifik utbildning. Man behöver också fundera på vart man skulle vilja åka och hur länge skulle man kunna vara borta? En säsong? En termin? Ett år? Det finns otaliga föreningar som kan hjälpa dig, några mer seriösa än andra. Många erbjuder projekt som löper under hela året om och andra har en minimum tid att stanna minst en månad.

När man väl bestämt destination och projekt så läs på. Att veta så mycket som möjligt om ditt nya temporära hem är vitalt för att få ut det allra mesta av din vistelse. Därefter är det dags att betala för ditt kommande arbete, att det kostar en slant kan vara förvirrande för många, men man glömmer lätt att det är många kostnader involverade till exempel att undvika att konkurrera ut de lokala arbetslösa men också boende.

Du gör en skillnad

Det kan vara svårt att veta vad för slags skillnad du kan göra som volontär, speciellt om man är på en destination och arbetar på ett projekt under en väldigt kort tid. Men det är viktigt att veta att en seriös förmedling, om du rest genom en sån, stöttar dig och ger dig verktyg för att klara av din tid som volontär på allra bästa sätt och under hela perioden.

Du gör en skillnad

Att resa som volontär kan komma med en hel del fallgropar, det är viktigt att göra hemläxan om du använder ett företag, det finns många som ser legitima ut, men som endast är en scam. Kommunikationsproblem och kulturkrockar är också vanliga. Dock bör detta inte avskräcka dig utan använd tiden du arbetar som självreflektion, det är ett extra stort steg att våga lämna hemmet och alla de självklarheter vi är vana vid för att hjälpa andra, i slutändan är det mer än väl värt det.