Välgörenhetsorganisationer i Africa

Afrika har sedan 150 år tillbaka en ganska mörk historia där krig, slavhandel och svält har varit en vardag i flera delar av den stora kontinenten. Vissa av dessa händelser är mer naturliga, som vår torka än andra och Afrika har alltid varit rikt på olika naturtillgångar varför det har tyvärr skapat krig och elände. Sedan man lyckligtvis avskaffade slavhandel och sedan världen har gått mot n mer positiv riktning så har även dem flesta hjälporganisationer hittat till Afrika där dem hjälper till där det behövs. Än idag är det väldigt oroligt i måna delar av kontinenten och svält och torka är ett faktum. Därför behövs dessa organisationer mer än någonsin.

En fantastisk kontinent med många kontraster

Runt om i Afrika finner man dem absolut flesta välgörenhetsorganisationer man kan tänka sig. Lite extra roligt är att det finns väldigt många svenska organisationer som hjälper till i olika områden. Även den svenska staten genom SIDA bistår olika afrikanska länder med bistånd i både pengar men även andra insatser. Andra länder deltar naturligtvis genom sina program, EU är bl.a. en av dem större bidragsgivarna och FN och deras olika organ verkar på kontinenten. Beroende på problem så riktar sig vissa välgörenhetsorganisationer till vissa områden. Vilka verkar då i Afrika? Rädda barnen, Röda korset, Röda halvmånen, UNICEF, Läkare utan gränser, Erikshjälpen, WWF och många fler. Man tror att FNs olika organ är dem som har genom åren hjälpt mest. Deras arbete går ut på flera olika områden som direkthjälp till människor men också med att exempelvis röja undan minor, hjälpa lokalbefolkningen med jordbruket osv. Många organisationer hjälper till med utbildning så skolgång är inget som alla barn har rätt till. Många utbildar även vuxna inom olika områden. En del organisationer fungerar som sorts mikrobanker som lånar ut till befolkningen men med väldigt liten eller ibland ingen ränta alls. Detta gör man så att människor, främst kvinnor kan starta sina egna verksamheter eller exempelvis köpa boskap som på sikt kan försörja en familj.

Sedan ska man naturligtvis ha i åtanke att Afrika är väldigt stort där vissa länder är i nivå med västvärlden medan det är svält i andra. Så att tala om Afrika som ett land eller område är svårt. Ett stort problem i många afrikanska länder är det politiska systemet och den enorma korruptionen. Många organisationer har stött på olika problem och det främsta kanske är att pengarna som människor skänker ofta hanar i fel händer och allra minst i dem behövandes. Detta är ett av dem större problemen som organisationer stöter på och ofta är politiken inblandad. Många menar att Afrika som kontinent hade haft ett mycket högre standars om alla pengar som världens har skänkt faktiskt gick till det rätta ändamålet. Som tur är fortsätter världens alla organisationer att arbeta och hitta nya vägar så att alla medel kommer till rätta.

Många artister brukar hålla konserter i både Afrika men också andra länder för att samla in pengar till olika projekt runt om i Afrika. Som tidigare sagt så kan man räkna att dem flesta av världens olika välgörenhetsorganisationer finns med runt om i Afrika.