Om UNICEF

Om UNICEF
Om UNICEF

Unicef är en av världsomspännande organisation som finns över hela världen, i dagsläget representerad i 192 länder. Bokstäverna kommer från engelska och står för United Nations International Children’s Emergency Fund. Organisationen är en del av FN och har precis som FN sitt högkvarter i New York. Sedan finns det drygt 150 olika kontor runtom i världen i olika länder.

 

Organisationens främsta mål är att dagligen jobba för att förbättra omständigheterna för världens utsatta barn. I detta innefattar allt från att jobba mot krig och svält, vaccin mot sjukdomar, medicin, utbildning, skola, flickors rättigheter och kamp mot sjukdomar som malaria, mässling och AIDS.

En vanlig fråga är om man kan få fadderbarn via Unicef. Det kan man inte, men man kan bli världsförälder vilket innebär att man blir månatlig givare och således hjälper alla världens barn istället för bara något eller några utvalda. Utöver de nämnda områdena arbetar Unicef även med modern teknik för att skapa bättre förutsättningar. Just nu håller man på med solceller för vattenförsörjning i Zimbabwe och i Malawi används drönare som transportmedel i kampen mot HIV.

Finansiellt stöd

Unicef hittar sitt finansiella stöd både hos allmänheten och regeringar. Företag och rika människor skänker ständigt stora bidrag och ibland hålls galor runt om i världen för att samla in pengar, där vanliga privatpersoner kan vara med och skänka en slant. Ofta leds programmen av kända människor. Enligt uppgift uppgick Unicefs totala intäkter under 2015 till 5 009 557 471 dollar. Av den summan uppskattas 92 % gå till bistånd, medan övriga 8 % används till administration, löner och liknande som behövs för att hålla organisationen flytande. För sitt arbete runt om i världen har Unicef vunnit många priser och utmärkelser och ett av de allra finaste mottog man redan 1965 när man tilldelades Nobels fredspris.

Unicef i Sverige

Inom den svenska organisationen har man flera speciella områden som man jobbar med. Dessa handlar om alla barns rätt till skolgång, att hjälpa barn att växa och överleva, att hjälpa barn som lider och är utsatta i krig, katastrofer, våld eller övergrepp, samt motverka att barn används för handel.

En uppmärksammad och lyckad kampanj som Unicef bedrivit i Sverige var 2013. Tillsammans med flera andra stora aktörer som jobbar med bistånd världen över lyckades man med hjälp av svenska folket samla ihop cirka två miljoner kronor under 24 timmar som gick till offren för en stor tyfon i Filipinerna.

UNICEF-ambassadörer

Att vara UNICEF-ambassadör är ett hedersuppdrag som många tagit sig an. Den allra första var amerikanen Danny Kaye i början på 1950-talet. Kaye var skådespelare och komiker. Efter honom har flera ändra kända namn åtagit sig uppdraget, däribland Audrey Hepburn. Whoppi Goldberg, Harry Belafonte, Susan Sarandon, Ricky Martin, Danny Glover och Orlando Bloom. Även den colombianska artisten Shakira är en ambassadör som syns flitigt.

UNICEF-ambassadörer
UNICEF-ambassadörer

Också inom idrottens värld hittar man framstående personer som varit eller är ambassadörer. Däribland den omåttligt populära engelske fotbollsspelaren David Beckham, formel 1-föraren Fernando Alonso, världens kanske bästa tennisspelare genom tiderna Roger Federer och den svenska före detta friidrottsstjärnan och VM-guldmedaljören Kajsa Bergqvist.