Läkare i Världen

Sverige har lite mer än 10 miljoner invånare och i norden finns det nästan 30 miljoner invånare och i dag finns det omkring 68 miljoner människor som är på flykt från sitt hemland och den siffran bara stiger och stiger. Bara sen förra året är det 3 miljoner fler och utan hjälp från hjälporganisationer så skulle deras situation se ännu värre ut och i denna serie om hjälporganisationer så tar vi en titt på dessa organisationers arbete.

Läkare i världen

Denna organisation startade upp sin verksamhet i Sverige 1991 men är en gren av den franska internationella hjälporganisationen Médecins du Monde som grundades 1980 och syftet med deras arbeta är att alla människor ska ha samma rätt och tillgång till hälso- och sjukvård och deras syn är sjukvård är en mänsklig rättighet som bör gälla för alla personer på samma villkor och det även om man befinner sig på flykt, i krig eller i fattigdom.

Verksamheten i Sverige består bland annat av att dom finns i ett antal städer och erbjuder vård och psykosocialt stöd men dom har även juridisk rådgivning till dom som ör i behov av det. Årligen här i Sverige hjälper dom drygt 2000 personer, allt ifrån EU-migranter från bland annat Rumänien till flyktingar från Syrien, Afghanistan och Somalia men bland dom som hjälps finns även en stor del apatiska barn och personer som råkat ut för människohandel.  Nästan alla som arbetar med läkare utan gränser gör det på ideell basis vilket innebär att sjukvårdspersonal, tolkar och psykologer med mera väljer att på sin fritid göra denna insats för dessa utsatta personer i stort behov av hjälp. Man hjälper även till aktivt för att påverka att alla ska ha möjlighet till att få vård samt även vittnar om brott i dom fall där det behövs, det kan vara till exempel brott mot dom mänskliga rättigheterna.

Läkare i världen internationellt

Den internationella delen av organisationen Médecins du Monde har omkring 300 olika projekt inom sjuk och hälsovård i mer än 70 länder där man bland annat driver kliniker bland annat i Europa där man erbjuder gratis sjukvård till papperslösa, hemlösa, flyktingar och andra som har ett behov att hjälp men man arbetar även bland annat med prevention aktivt för att förhindra sjukdomar som Ebola och Hiv i länder som har stora problem med dessa sjukdomar. Man finns även på plats i krigsområden som Syrien men även i länder och städer som New York, Nicaragua och Nepal för att nämna några.

Då organisationen är oberoende och ideell drivs verksamheten mycket tack vare donationer från människor över hela världen och våra bidrag kan göra stor skillnad för dom verkligen behöver det och förutom att donera pengar kan man bli medlem i organisationen läkare i världen och aktivt vara för att alla människor i världen oavsett hur man ser ut eller var kommer ifrån ska ha rätt till sjukvård och som medlem har man även rätten att vara med på årsmöten och ha en röst i frågor som rör deras verksamhet.