Frälsningsarmén

Dags för ännu en del i vår serie om hjälporganisationer och denna gång tar vi en titt på en organisation som är mer en rörelse med många års erfarenhet på nacken.

Frälsningsarmén

Denna rörelse kom till Sverige 1882 och är i grunden en kristen protestantisk rörelse med rötter från England och London där den startades 1865 för att sedan sprida till drygt 130 länder i världen. Denna originalrörelse kanske kan förväxlas med den svenska Frälsningsarmén som i princip hade en liknande verksamhet som originalet ända fram till dess nedläggning 2015. I Sverige hittar vi deras verksamhet i 90 städer eller kommuner där dom har 196 verksamheter i dess regi och det kan vara allt från olika aktiviteter i grupper för alla åldrar till vanlig församlingsverksamhet för alla åldrar. En annan viktig del av deras arbete i Sverige är det sociala arbetet som finns i cirka 50 av dom 196 verksamheterna och det arbetet styrs mycket utifrån det lokala behovet som finns men bland annat kan det vara olika insatser för äldre och ensamma, kvinnor, arbetslösa, barn och ungdomar, migrationsarbete för nyanlända samt även hjälp för den som har ekonomiska problem. Man driver även 23 sociala institutioner där dom flesta erbjuder omsorg för missbrukare men även för barn, ungdomar och föräldrar i farozonen.

Många av er känner säkert till Myrorna som idag anses vara Sveriges största secondhand butik, den drivs av denna rörelse och det är säkert många av oss som skänkt eller köpt något av dom under deras tid som butik. Själva beskriver dom sig som en viktig samhällsaktör där arbetet för en hållbar värld är i fokus och tack vare myrorna kan många människor få hjälp bland annat med arbetsträning men även chansen att träna upp och utveckla sina kunskaper i det svenska språket för den som behöver det. Även om rörelsen är kristen så hjälper dom alla människor som behöver hjälp även om man inte är troende så alla är lika mycket värda. Dess verksamheter både på den sociala biten och den kristna biten finansieras i huvudsak av myrornas överskott och gåvor från både företag och privatpersoner och till en mindre del av bidrag från staten.

En annan del av deras verksamhet är eftersökningsbyrån där man erbjuder sin assistans att hitta människor som man förlorat kontakten med och nu vill återfå kontakten med, det kan handla om familjemedlemmar men om nära vänner som man under årens lopp tappat kontakten med och i och med att rörelsen är en internationell kyrka som dom själva säger så har dom goda möjligheter att kunna hitta dessa förlorade kontakter och det sägs att dom har en hög procentchans att hitta just dessa förlorade kontakter.

Själv tänker jag på frälsningsarmén främst på grund av myrorna men även på dessa musikanter som syns på bilden ovan då jag kommer ihåg dom från mina barndomsdagar då dom kunde stå och spela och sjunga lite överallt på gator och torg inne i Stockholm framförallt under december månad inför julen då dom med sina sånger spred glädje och var en lika självklar del av julfirandet som skinka, kalle anka och julklappar.