Lokala aktiviteter

Internationell dag i Hemse

1-420-banderoll2-420-skylt

Den 10 november genomförde Gotlands folkhögskola tillsammans med femton andra organisationer såsom Röda Korset, Rädda Barnen, Amnesty, Demokrati för barns framtid, studieförbund, teaterföreningar och kyrkor Internationella dagen i Hemse, en dag i inkluderingens tecken. Deltog gjorde högstadieelever och deras lärare, pensionärer och andra daglediga samt naturligtvis folkhögskolans egna deltagare och personal, totalt var vi mellan 400 och 500 personer.

 

3-420 Jan-Joh4-420 Wokshop

Diakon Jan Johansson

På programmet stod bland annat föreläsningarna Människor på flykt – om främlingen mitt ibland oss av diakon Jan Johansson, Varför tigger de? Romer förföljda och diskriminerade genom historien av Marika Kai och Ingrid Schiöler sakkunniga i romska frågor och När livet hänger på en tråd av Staffan Bergström professor emeritus i internationell hälsa tillsammans med hustrun Birgitta Wingsjö-Bergström som båda under många år arbetat för att minska mödradödligheten i Afrika.

Alla föreläsningarna var välbesökta och när Marika Kai och Ingrid Schiöler berättade om romernas situation var Gullinsalen, vår samlingssal, fylld till bristningsgränsen. För oss i Hemse är romerna utanför matvarubutikerna en alldeles ny upplevelse. Till Gotland kom de första under våren och till Hemse så sent som i oktober. Det var ett brännande hett ämne där många känner sig villrådiga kring hur man ska förhålla sig.

Dagen innehöll totalt 25 programpunkter med allt från aktiviteter som rugby, rollspel och improvisationer samt afrikansk dans till föreläsningar i mindre format men med större möjlighet till samtal. Integration, mottagande av flyktingar på Gotland och positiv antirasism eller kampen för demokrati i Latinamerika, fair trade och kyrkornas följeslagarprogram på Västbanken i det ockuperade Palestina är exempel på ämnen som engagerade.

Under fikapausen blev det tid för samtal och botaniserande vid bokbord. På kvällen kunde man äta mat tillagad av högstadieelever på hemkunskapslektionerna innan man slog sig ner i teatersalongen för att ta del av gästspelet med teaterföreställningen Sophie Scholl från Jönköping.

 

6.420 bokbordgif5-420-rugby-besk

 

Tidningar och lokalradio var på plats och rapporterade från flera av de lokaler runt om i Hemse som användes för arrangemanget. Och morgonen därpå gick skjutsen till Visby extra tidigt för de tre föredragshållare som kommit från Göteborg. Innan flyget lyfte hemåt hann de medverka i lokalradions morgonsändningar i två längre intervjuinslag, ett om hur gamla glasögon genom Vision for All får nytt liv och möjliggör folkbildning i Kenya och ett om romernas situation i Sverige och Europa.

Kvar hos alla oss som deltog under dagen blev nya insikter, nya frågor och fortsatta samtal.

Åsa Akre, lärare Gotlands folkhögskola

Det här projektet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden

folac banner 120x300

Det här projektet genomförs tillsammans med RIO

I samarbete med Offentligägda Folkhögskolornas Intresseorganisation

Webbplatsen är producerad i samarbete med 3CP