Lokala aktiviteter

Inkludera mera på Skarpnäcks folkhögskola

 

Vi startade projektet med en hel temadag för skolan där vi också bjöd in externa besökare. Särskilt hade vi en grupp aktiva gymnasieelever från Kärrtorps gymnasium och representanter från Studenter mot rasism.

 

Temadagen handlade om antirasism. Först ut var Jonathan Leman från EXPO som föreläsare, därefter höll vi ett antal workshoppar på temat. Det var allt från forumspel till samtal med aktivister från Linje 17. En av workshopparna var också ”hur vi går vidare med Inkludera mera”.

 

Den aktiva deltagargruppen delade upp sig på två spår. En grupp jobbade med gruppen Solidaritet för 17 där många unga är aktiva som mynnade ut i en mycket uppskattad föreläsning med två hitresta EU-migranter från Rumänien. De fick berätta om sitt val att komma hit till Sverige och försörja sig genom tiggeri. De pratade om hur de också har levt i Spanien och hur det är hemma i deras samhällen i Rumänien. Med oss hade vi en professionell tolk som tolkade till och från rumänska.

 

Solidaritet för 17 berättade om hur de jobbar med praktiskt solidaritetsarbete tillsammans med EU-migranterna på en horisontell nivå och att det inte är ett vertikalt välgörenhetsprojekt. Filmaren Antonie Frank visade delar ur hennes film om hur många rumänier vräktes från ett tältläger i norra Stockholm.

 

Föreläsning-1-Skarpnäck

Föreläsning-2-Skarpnäck

 

Seminariet blev också en del av stadskampsveckan där det hölls seminarier och workshoppar över hela Stockholm om hur vi vill ha vår stad.

 

Det andra spåret jobbade ihop med föreningen Dragons Lair och ordnade en spelkväll på temat ”nya möten”. Tanken var att ordna massor av brädspel och gamla TV-spel och att besökarna skulle mötas över nya spel. Vi bjöd in massor av folk och annonserade. Bjöd in en grupp ensamkommande flyktingbarn från ett boende som ligger nära. Tyvärr blev denna kväll inte lika välbesökt. Men de som var där hade det bra och det blev många skratt. Denna grupp är väldigt sugen på att jobba med fler liknande kvällar. 

Martin Wikström, lokal samordnare på Skarpnäcks folkhögskola

 

 

Utställning-Skaprnäck-330

 

Det här projektet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden

folac banner 120x300

Det här projektet genomförs tillsammans med RIO

I samarbete med Offentligägda Folkhögskolornas Intresseorganisation

Webbplatsen är producerad i samarbete med 3CP